معلولانی که از پشت شیشه ماشین دیده نمی شوند، سهم کوچک سازمان بهزیستی از بودجه دولت

به گزارش مجله سرگرمی، پس ارائه بودجه سال 99 توسط رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی سروصدا های زیادی در رابطه با آن به پا شد، زیرا بودجه پیشنهادی دولت برای هر یک از سازمان ها متناسب با تورم سال جاری و سال آینده در نظر گرفته نشده است.

معلولانی که از پشت شیشه ماشین دیده نمی شوند، سهم کوچک سازمان بهزیستی از بودجه دولت

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرنگاران، پس ارائه بودجه سال 99 توسط رئیس جمهور به مجلس شورای اسلامی سروصدا های زیادی در رابطه با آن به پا شد، زیرا بودجه پیشنهادی دولت برای هر یک از سازمان ها متناسب با تورم امسال و سال آینده در نظر گرفته نشده است، افزایش قیمت مواد غذایی، دارو ها و البسه به طور ماهیا نه و همچنین کمبود داروها، نبود تجهیزات پزشکی نبود، حمل و نقل های متناسب در شهر و نبود آرامش روان اجتماعی همه مسایلی است که با چشم بسته در بودجه 99 دیده شده است و شاید بتوان به مزاح گفت مسوولانی که پیشنهاد این مبلغ برای بودجه سال آینده را داده اند سردمداران سوئیسی هستند و در این کشور زندگی نمی نمایند هر چند به گفته خودشان آمار هایی دقیقی از پشت شیشه ماشین هایشان از مردم می گیرند!

حالا در نگاه گذرا به بودجه های نهاد های مردمی متوجه می شویم که بودجه سازمان بهزیستی آن چیزی نیست که باید باشد، زیرا یکی از بزرگ ترین مسائل این سازمان، مشکل بودجه کافی در راستای تحقق وظایفش بوده و هست. تقاضا و ارائه سرفصل ها و ... به منظور افزایش بودجه سالانه با توجه به رایزنی های متعدد و پی در پی در راستای تحقق این مهم ولو در ابعادی کمتر از خواسته و مطالبات اصلی، علنا بسیاری از کار ها و فعالیت های این سازمان را محدود می نماید و به نوعی کاملا محسوس بیماران یا احتیاجمندان این سازمان از نداشتن شرایط لازم و مطلوب نسبی همیشه با نگرانی های عدیده ای روبرو بوده و هستند. با توجه به نهاد های زیر مجموعه ای در دولت که نه تن ها دارای چنین حساسیتی به لحاظ عملکرد سازمانی در مقایسه با بهزیستی نیستند.

قشر عظیم به واقع تحت تکفل این سازمان نیز به اندازه مناسبات تورمی و افزایش هزینه های معمولی و سطحی زندگی و دارو و درمان نیز تحت تاثیر شرایط عارض بر این سازمان می شوند و باید در شرایط بحرانی ادامه حیات دهند. با توجه به چنین حساسیت هایی که از قضا هرروز بر میزان آن ها افزوده می گردد در واقع باید گفت: داشته ها و امکانات این سازمان بدون هیچ تعارفی، متناسب با شرایط های بحرانی بالاخص در حوزه بحران های اجتماعی و نیز درمانی نمی تواند باشد و هرروز نسبت به روز گذشته هرچقدر بر نقش و اهمیت این سازمان افزوده می گردد به همان اندازه نیز امکانات و اختیارات این سازمان با کاهش ملموسی روبه رو می گردد در اینجاست که باید بگوییم فقیر هر روز فقیر ترخواهد شد.

لازم به ذکر است براساس جدول بودجه ارائه شده به مجلس شورای اسلامی بودجه توسط دولت یازدهم مصوب سازمان بهزیستی در امسال، 2926 میلیارد تومان بوده که در سال آینده، 521 میلیارد تومان اعتبارات هزینه ای و 2600 میلیارد تومان اعتبار از محل هدفمند کردن یارانه ها برای سازمان بهزیستی در نظر گرفته شده است. افزایش قابل توجه بودجه سازمان بهزیستی آن هم در سالی که مسائل معیشتی فراوانی به مردم تحمیل شده است هم قابل توجه است، البته که مسائل و چالش های این سازمان هم تمام شدنی نیست و این در حالی است که همیشه سیاست کاهش آسیب های اجتماعی یکی از دغدغه های مسؤولان رده بالای نظام بوده است.

این افزایش رقم بودجه برای سال آینده در حالی انجام شده است که بودجه امسال سازمان بهزیستی کشور حتی کفاف هزینه های روزمره معلولان را نمی دهد و باعث شده است که بسیاری از مراکز توانبخشی کشور در آستانه ورشکستگی قرار بگیرند.

اگر شرایط معلولان را در پیکره سازمان بهزیستی نمونه ای برای دیگر چالش های این سازمان هم در نظر بگیریم متوجه شرایط کنونی آن ها خواهیم شد. به عنوان مثال در بودجه سال گذشته بودجه برای هر معلول 627 هزار تومان شده، اما حتی این مبلغ هم پرداخت نشده است. براساس جدول بودجه ارائه شده به مجلس شورای اسلامی بودجه قانون حمایت از معلولان امسال 1300 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.

بودجه بهزیستی در لایحه بودجه سال 99 نسبت به قانون بودجه سال گذشته تنها 8.9 درصد افزایش داشته است. یعنی امسال بهزیستی (با لحاظ پولی که بابت اجرای قانون حمایت از معلولان می گیرد)، مبلغ 394 میلیارد و 161 میلیون تومان بیشتر بودجه دریافت کرده است. این رقم برای یک جامعه مخاطبی است که 572 هزار خانوار را شامل می گردد. خیلی از آن ها توان اشتغال ندارند؛ مستمری معلولان که این روز ها به زور به 400 هزار تومان می رسد، مسئله مرگ و زندگی معلولان است. بودجه این جمعیت از کشور که معلولان، زنان سرپرست خانوار، معتادان و خانواده های احتیاجمند را تشکیل می دهد.

بعد از اینکه قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در سال 96 نوشته شد، در لایحه بودجه سال 98 یک ردیف بودجه با شماره طبقه بندی 131500 با عنوان سازمان بهزیستی کشور- اجرای قانون حمایت از معلولان اضافه شد که بودجه تخصیصی به آن 1100 میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود. در لایحه بودجه امسال این رقم افزایش یافته و با شماره طبقه بندی 131510 در لایحه بودجه 99 به 1300 میلیارد تومان رسیده است.

در سال 97 البته اعتبار قانون اجرای قانون معلولان 200 میلیارد تومان بوده است و طی کوشش های فعالان صنفی معلولان از سال بعد به عدد 1100 میلیارد تومان رسیده است. این درحالی است که به گفته قبادی دانا طبق برآورد های کارشناسان بهزیستی بودجه اجرای قانون حمایت از معلولان باید نزدیک به 20 هزار میلیادر تومان باشد که 5 هزار میلیادر تومان آن در ردیف دستگاه های دیگر و 15 هزار میلیارد تومان دیگر در ردیف سازمان بهزیستی قرار می گیرد. البته اگر نگاهی به میزان تحقق بودجه بندازیم، متوجه می شویم که چقدر محتمل است که حتی این ارقام متحقق نشوند. آنهم این ارقام که بسیار کمتر از بودجه مورد احتیاج است.

طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت 3 تا 10 درصد جمعیت جهان معلول به حساب می آیند که البته در این آمار زنان باردار و سالمند هم معلول محسوب می شوند، اما از نظر محرومیت حسی، حرکتی و رشد مغزی سه درصد جامعه معلول است. بنابر این با این تعریف 2 میلیون و 400 نفر از جمعیت کشور معلول هستند. این درحالی است که در حال حاضر یک میلیون و 500 هزار نفر تحت پوشش بهزیستی قرار دارند. پیش از این فعالان صنفی معلولان گفته بودند که افراد دارای معلولیت زیادی هستند که در صف شناسایی بهزیستی سال ها می مانند و به این لحاظ مدت ها نه از این بودجه و نه از موارد حمایتی قانون بهره ای می برند. اگرچه در مورد اعتبارات تخصیص یافته به معلولان نیز نقدها زیادی وارد است.

در سال 98 نیز از محل هدفمندی یارانه ها قرار بود افزایش مستمری صورت بگیرد، اما افزایش مستمری از محل هدفمندی یارانه ها برای معلولان برای دریافتی های (108500،215500،289000،384500،416500) با وجود تمام پیگیری ها بعد از گذشت شش ماه از سال محقق نشد. افزایش مستمری ناچیز معلولان بعد از شش ماه در حالی محقق شد که فقط مبلغ پرداختی از محل بودجه سازمان بهزیستی شامل این افزایش شد و مبلغ دریافتی از محل هدفمندی یارانه ها اعمال نشده است درصورتی که تمام اقشار جامعه از کارمندان تا بازنشستگان، افزایش حقوق و مستمری ها را دریافت کرده اند.

همین مسئله نشان می دهد که چقدر امکان تحقق مبلغ 15 میلیارد و 550 میلیون تومانی کم است. البته خود این میزان نیز تنها به مستمری های معلولان تحت پوشش بهزیستی اخنصاص ندارد. موضوع اصلی این است که دولت هیچ گاه امکان اجرای کامل هدفمندی یارانه ها را ندارد، زیرا نه بانک اطلاعاتی درستی در اختیار دارد و نه اراده ای برای این کار. اگرچه نحوه هدفمندی یارانه ها که تاکنون به کار گرفته شده، بار ها مورد نقد قرار گرفته است. نتیجه اینکه معلولان درخصوص اجرایی شدن افزایش مستمری از محل هدفمندی یارانه ها دچار تردید خواهند بود.

همچنین لازم به ذکر است در حال حاضر فقط افراد ضایعه نخاعی از محل بودجه بهزیستی حق پرستاری می گیرند. در بودجه بهزیستی این رقم معادل 62 میلیارد و 643 میلیون تومان است. در لایحه بودجه سال98 اعتبار 70 میلیاردی برای حق پرستاری افراد ضایعه نخاعی در نظر گرفته شده بود؛ به این معنا اعتبارات کم شده است. البته یک 92 میلیارد هم بابت اجرای قانون معلولان به بهزیستی در مورد معلولان ضایعه نخاعی اعتبارات تخصیص می یابد، اما اصلاً قابل اتکا نیست.

pariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.

chinaro.ir: چین: سفر به کشور پهناور و باستانی، پکن، شانگهای ،گوانجو و هانگزو

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 11 آبان 1400 بروزرسانی: 11 آبان 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 63135

به "معلولانی که از پشت شیشه ماشین دیده نمی شوند، سهم کوچک سازمان بهزیستی از بودجه دولت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معلولانی که از پشت شیشه ماشین دیده نمی شوند، سهم کوچک سازمان بهزیستی از بودجه دولت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید